marți, 9 august 2011

Noua lege a Sanatatii (buzunarelor catorva alesi)

Rasfoind stirile, am dat peste geniala idee a ministerului sanatatii (a scumpilor guvernanti ai acestei tari de fapt) de a reforma sistemul sanitar si de a organiza spitalele ca fundatii. Cica dupa modelul olandez, cel mai performant din Europa. Zic ei. Numai ca aia au implementat sistemul acum 11 ani si inca mai lucreaza la el. Si cum la noi orice reforma tine de cel putin 2 ori mai mult decat in restul lumii cu rezultate de 2 ori (ca sa nu zic mai mult) mai proaste, nu stiu cat va dura pana cand asa zisul nou sistem va fi implementat. Ce ma frapeaza insa, in majoritatea articolelelor ce comenteaza noua lege a sanatatii se specifica faptul ca " În Olanda, cea mai ieftină asigurare de sănătate este 1.000 de euro pe an."
Uita insa sa spuna ca acolo salariul minim este de 1398 euro pe luna (vezi salariul minim pe tara pe wikipedia), in timp ce la noi este de 162. In plus, ei platesc direct asigurarea de sanatate, aia de 1000 de euro, in timp ce la noi statul ia 12% din salariul ala amarat (am pus si ce ii e retinut salariatului si ceea ce plateste firma pt el). Un calcul sumar arata ca un olandez plateste 71% din salariul pe o luna pentru a beneficia de servicii medicale un an intreg, in timp ce la noi cuantumul, raportat la o luna, ajunge la 144%. Deci noi platim mult mai mult, in sistem real, decat platesc olandezii si beneficiem de servicii mult mai proaste.
Am serioase indoieli ca se va schimba ceva in bine odata cu implementarea noii legi, in opinia mea banii doar isi vor schimba destinatarul. Daca insa se va schimba si cuantumul contributiei, ca sa ii ajungem pe olandezi, va fi si mai rau decat e deja.

4 comentarii:

  1. eu nu am indoieli,sunt pe zi ce trece mai convinsa ca va fi nimic bun pentru muritorii de rand.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un talmes-balmes din care nu stiu ce-o sa iasa dar mai ales..cine o sa (mai)iasa!
    La noi odata la 2 ani se schimba viziunea odata cu conducatorul unitatii(si de fiecare data cu unul si mai incompetent!) ashea ca de unde continuitate?!
    Nu, nu cred c-o sa iasa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  3. @gabi, din pacate si eu sunt tot mai convinsa de lucrul asta

    RăspundețiȘtergere
  4. @Ana lu' Manole, nu cred ca va iesi nimic bun din asta. Peste tot noi copiem: in contabilitate cica ii copiem pe francezi, in educatie vor sistemul japonez, or mai fi si alte modele in alte domenii...
    Tind tot mai mult sa cred ca suntem condusi de o mana de incapabili si plagiatori, catarati in varf pe pile si bani

    RăspundețiȘtergere