duminică, 7 iulie 2013

Facerea de bine

Cred ca toti sau macar o buna parte dintre noi ne ajutam semenii. Indiferent ca e vorba de un sfat, de un umar pe care sa planga cineva, un ajutat la mutat sau in orice alta situatie, ne place sa facem fapte bune. Cel putin mie imi place, dar pana in momentul in care nu sunt luata de fraiera.
Am fost si eu ajutata de-a lungul vietii si am incercat sa fac si eu bine, in masura in care s-a putut. Sotul meu e la fel, ba, daca stau bine sa ma gandesc, e chiar mai darnic decat mine.
Zilele trecute ne-am intalnit in supermarket cu un cuplu cunoscut inainte de nasterea mezinei. Am scris despre ei atunci, au amandoi probleme de sanatate si totusi traiesc asa cum pot, fara sa ii deranjeze pe altii. Pana azi.
Ieri al meu a venit vesel acasa si mi-a spus ca a fost sunat de L. sa il roage sa le dea cu imprumut o suma, destul de mare. Au spus ca le trebuie urgent, ca M. are nevoie de medicamente iar ei nu mai au de unde sa imprumute. Sa nu ne suparam, dar eram ultima lor speranta. Asa ca al meu sot a luat un avans din salariu, ca nici noi nu aveam suma asta, si le-a dat-o, spunandu-le, in acelasi timp, ca nu trebuie sa ne mai dea banii inapoi. Sa ii considere un cadou pt M., a carei zi de nastere a fost acum 3 zile.
Azi, L. a sunat din nou, ca nu le-au ajuns banii si sa le mai dam, ca medicamentele au fost mai scumpe si nu au reusit sa le ia pe toate. Al meu a incercat sa le spuna ca nu avem cum sa mai facem rost de bani si ca nu ii putem imprumuta. Pana aici a fost ok. Am incercat sa inteleg situatia din punctul lor de vedere.
Insa dupa ce au vorbit ei, a cerut ea sa vorbeasca cu mine. Mai intai si-a cerut scuze ca ne-a deranjat, apoi a inceput sa ma intrebe daca totusi nu ii mai putem imprumuta. Nu, nu mai putem, pentru ca nu avem nici noi. A inceput apoi sa imi spuna ca e programata la medic, ca trebuie sa mai ia medicamente si ca nu are bani si m-a intrebat iar daca totusi nu putem face rost de bani pana pe 15. Nu, nu putem, am raspuns iar. Ce m-a lasat masca a fost raspunsul ei :" Ei, atunci dupa data de 15, va mai sun eu!". De parca era de la sine inteles ca noi trebuie sa le mai dam lor bani, ca noi avem de unde, vezi doamne.
Nu imi place sa fiu luata de fraiera si nu suport sa incerce cineva sa ma manipuleze pe premisa ca o duce mai rau decat mine iar eu ar trebui sa ma simt obligata. Nu as fi spus nimic daca ea nu ar fi crezut ca acolo unde sotul ei nu a reusit poate ea sa intoarca situatia in favoarea ei. Nu m-am nascut ieri, am vazut destule in viata si nu sunt sau nu mai sunt genul care sa isi faca procese de constiinta ca nu a ajutat in permanenta pe cineva in necaz.



2 comentarii:

  1. Completez eu: "viol de madre". :D
    Şi e adevărat 100%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am completat pt ca in romana suna mai aiurea :). Dar e intr-adevar adevarat 100%

      Ștergere